Top 5 opvallende bankbiljetten
Wereldwijd worden er continu nieuwe bankbiljetten ontworpen en gedrukt. Sommige biljetten geven een bepaald tijdsbeeld weer, andere zijn bedoeld als eerbetoon aan historische, nationale helden. Maar de mooiste bankbiljetten zijn uiteraard de ontwerpen waarvan we totaal geen idee hebben waarom ze bepaalde afbeeldingen hebben gekregen. We hebben daarom een top 5 samengesteld van meest opvallende bankbiljetten door de jaren heen.
5. 100 triljoen dollar – Zimbabwe
De Zimbabwaanse dollar heeft altijd in het teken gestaan van één woord, inflatie. In juli 2008 bedroeg het inflatiepercentage op dat moment 231 miljoen procent (!), nog steeds een historisch record. Een brood kostte op dat moment ongeveer 300 miljard dollar. ‘Voor het gemak van het volk’ werd in januari 2009 door de Centrale Bank van Zimbabwe aangekondigd dat er bankbiljetten van 100 triljoen dollar gedrukt gingen worden. Niet geheel onverwacht staakte kort daarop praktisch al het overheidspersoneel omdat ze in buitenlandse valuta betaald wilden worden. Niet veel later, in april van dat jaar, betekende dit ook de ondergang van de Zimbabwaanse dollar.
4. 20.000 zaires – Zaïre
Voor onze nummer vier blijven we op het Afrikaanse continent. In 1997 kwam er na drie decennia een einde aan het schrikbewind van president Mobutu. Zaïre, zoals de president het zelf noemde, kreeg haar oude naam Congo terug. De nieuwe regering werd kort na het omverwerpen van het regime geconfronteerd met enorme geldtekorten. Op dat moment bleek er geen andere oplossing voorhanden dan de oude bankbiljetten te gebruiken, waarbij de afbeeldingen van de oude dictator simpelweg uit de biljetten gedrukt werden. Het duurde daarna nog enkele maanden totdat de nieuwe biljetten waren ontworpen en geprint.
3. Vijf lirot – Israël
In 1952 kreeg Albert Einstein de ceremoniële positie van president van Israël aangeboden. Volgens de Israëlische ambassadeur in Amerika, waar Einstein zijn laatste jaren doorbracht, gaf dit gebaar “het diepste respect weer dat de Joodse bevolking voor één van zijn zonen kon hebben.” Einstein vond dit te veel eer en sloeg het aanbod uiteindelijk af.
Dit vijf lirot biljet werd geprint in 1968. De lirot was tot 1980 de officiële munteenheid van Israël, waarna de oude Israëlische sjekel herintroduceerd werd. Deze munt hield niet lang stand, ze werd in 1985 vervangen door de nieuwe Israëlische sjekel.
2. 10 yen – Hong Kong
Oorlogsgeld is helaas een fenomeen wat we maar al te vaak hebben teruggezien in de geschiedenis. Hong Kong heeft altijd vastgehouden aan de Hong Kong dollar sinds haar introductie in 1935, behalve tijdens een korte periode gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vanaf december 1941 bepaalde Japan namelijk wat er in Hong Kong gebeurde, waaronder het monetaire beleid. De Hong Kong dollar werd verboden en vervangen door de Japanse Militaire yen waar dit een voorbeeld van is. Nadat Japan in 1945 capituleerde verdween dit biljet ook direct en werd de Hong Kong dollar weer in ere hersteld.
1. 20 Kronen - Zweden
Sinds 1 oktober 2015 heeft Zweden een serie nieuwe bankbiljetten geïntroduceerd. Om haar nationale iconen te eren staan er een aantal historische Zweedse personen op de biljetten afgebeeld. Regisseur Ingmar Bergman en muzikant Evert Taube zijn namen die ook in Nederland een belletje doen rinkelen, er is echter één biljet ontworpen die ongetwijfeld bij velen een nostalgisch gevoel oproept. Op het biljet van 20 kronen siert namelijk een kleine Pippi Langkous met haar geestelijk moeder Astrid Lindgren, wat voor veel Nederlanders toch jeugdsentiment is. Naast deze wereldberoemdheid zal binnenkort ook Greta Garbo op een Zweeds bankbiljet verschijnen.