Geldzaken
Betaalmiddelen
De munteenheid van Zuid-Korea is de Zuid-Koreaanse won (KRW). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 5.000, 10.000 en 50.000 KRW. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar en zult u naar alle waarschijnlijkheid tegenkomen op uw reis door Zuid-Korea. Het is wel verstandig om altijd wat kleine coupures op zak te houden om problemen met wisselgeld in bijvoorbeeld taxi’s te voorkomen.
Als u meer dan 10.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta, wilt in- of uitvoeren dan dient u dit aan te geven bij de Koreaanse douane.
U kunt uw creditcard in Zuid-Korea redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!
Geld opnemen in Zuid-Korea
Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan in Zuid-Korea bij de meeste geldautomaten. De geldautomaten in Zuid-Korea hebben erg variërende opnamelimieten. Sommige geldautomaten laten u niet meer dan 300.000 KRW opnemen, terwijl u bij andere geldautomaten tot wel 700.000 KRW kunt opnemen. Het is daarom lastig om een goed advies te geven over de opnamelimieten. Over het algemeen hebben geldautomaten op vliegvelden, treinstations en in banken hogere opnamelimieten dan die op de straat. Daarnaast heeft uw Nederlandse bankpas ook een limiet. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500,00 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houdt u er wel rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u hebt.
Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. In Zuid-Korea kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars, Japanse yen of euro’s. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd en Amerikaanse dollars van voor 2006 worden vaak helemaal niet geaccepteerd!
Betaalgewoonten in Zuid-Korea
Het geven van fooi is niet gebruikelijk in Zuid-Korea. Restaurants zetten de fooi meestal al op de bon en op andere plekken wordt ook geen fooi verwacht. In taxi’s is het gebruikelijk de bon af te ronden. Als u ergens erg tevreden bent over de service, wordt een fooi uiteraard wel zeer gewaardeerd.
Afdingen in Zuid-Korea is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.
Wat bent u kwijt aan won in Zuid-Korea
Flesje water: 800,00 KRW | Cappuccino: 4.300,00 KRW | Goedkope eenpersoonsmaaltijd: 7.000,00 KRW |
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 20.000,00 KRW | Buskaartje: 1.250,00 KRW | Halve liter bier: 3.000,00 KRW |