Geldzaken
Betaalmiddelen
De munteenheid van Roemenië is de Roemeense lei (RON). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 50, 100, 200 en 500 RON. Biljetten van 500 RON hebben een relatief hoge waarde en worden daardoor weinig gebruikt in het dagelijkse betalingsverkeer. U kunt zich daarom beter beperken tot biljetten met een lagere waarde. Alle andere biljetten zijn over het algemeen gangbaar, maar het verkrijgen van wisselgeld voor de grotere biljetten kan soms lastig zijn. Zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft!
Een kleine tip: Biljetten van 1, 5 en 500 RON zijn niet inwisselbaar bij GWK Travelex! Zorg er dus voor dat u deze biljetten voortijdig kwijt raakt, de andere biljetten kunt u wel bij ons inwisselen.
U kunt uw creditcard in Roemenië redelijk gebruiken. U zult uw kaart bij pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!
Geld opnemen in Roemenië
U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal 500 euro per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. U hoeft u pas niet op wereldstand te zetten voor Roemenië. Houdt u er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Aangezien u binnen de Europese Unie reist zijn er geen limieten aan hoeveel contant geld u mag in- of uitvoeren.
Het is altijd verstandig om een buffer in alternatieve valuta’s aan te houden. In Roemenië is de euro de beste buffer valuta. Deze wordt overal omgewisseld en op veel plekken ook geaccepteerd. Andere grote valuta’s als de Amerikaanse Dollar of de Britse Pond kunnen ook overal worden ingewisseld. Let wel op: valuta van de buurlanden van Roemenië als Moldavië en Bulgarije zijn zeer lastig om in te wisselen!
Betaalgewoonten in Roemenië
Het is in Roemenië zeer gebruikelijk om fooi te geven. De lonen in Roemenië liggen over het algemeen erg laag en werkgevers houden er rekening mee dat hun medewerkers fooi krijgen. Deze fooi hebben zij dan ook nodig om rond te komen. Vrijwel iedereen die u een service verleent, zoals kappers, serveersters en taxichauffeurs, verwachten dan ook een fooi. In een restaurant is het gebruikelijk om zo’n 10% fooi te geven. Op alle andere plekken is het gebruikelijk om de rekening mooi af te ronden.
Het is in Roemenië niet gebruikelijk om af te dingen. Prijzen in winkels staan over het algemeen vast. Het is daarom niet aan te raden om af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. De enige plek waar wel afgedongen kan worden zijn toeristische markten. Het is echter aan te raden om in dat geval weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.
Wat bent u kwijt aan lei in Roemenië
Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Roemenië reist:
Flesje water – 4 RON | Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 23 RON | Cappuccino – 5 RON |
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant – 50 RON | Halve liter bier – 5 RON | Buskaartje – 1,5 RON |