Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Nieuw-Zeeland

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft veel Nederlandse connecties, het is ontdekt door Abel Tasman in 1642 en vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Het is één van de meest geïsoleerde plekken ter wereld, maar wel een schitterend land. Hieronder een aantal niet te missen hoogtepunten. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Nieuw-Zeeland.

Wellington

Wellington


Bij uw reis naar Nieuw-Zeeland is het zeer de moeite waard om de hoofdstad Wellington te bezoeken, een plek waar u overal de culturele geschiedenis van het relatief jonge land tegenkomt. Ga zeker langs bij het Te Papa museum, een bijzonder plek van historische betekenis voor de Maori bevolking, waar de geschiedenis van het land in al z’n pracht wordt verteld. Een andere historische bezienswaardigheid is de Old Sint Paul’s Cathedral, volledig gebouwd van hout. Na een dag sightseeing is het een aanrader om ’s avonds de haven van Wellington in te lopen, waar u flink wat hoogstaande restaurants vindt om uw honger te stillen.

Nationale parken

Nationale parken


Nieuw-Zeeland is beroemd om de enorme diversiteit aan natuur, niet verwonderlijk dat u hier een flink aantal natuurparken vindt. Een van de mooiste natuurparken van Nieuw-Zeeland is het Abel Tasman National Park. Dit park is het kleinste natuurpark van Nieuw-Zeeland, maar zeker niet de minste. U kunt hier bijvoorbeeld met een kajak door de groene baaien varen om dolfijnen te spotten. Het Tongariro National Park voert u langs vulkanische landschappen en prachtige kratermeren. De natuur van Nieuw-Zeeland zal een onuitwisbare indruk op u achterlaten!

!

Noordereiland

Noordereiland


Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, het Noorder- en het Zuidereiland. Het Noordereiland heeft veel van waar Nieuw-Zeeland om bekend staat, zoals actieve vulkanen, geisers, warmtebronnen en de beruchte zwavelmeren. U kunt hier dagenlang door de natuur zwerven, waar u al deze prachtige natuurverschijnselen met eigen ogen kunt aanschouwen. Verder worden er op het eiland elk jaar bij Mount Maunganui de nationale surfkampioenschappen gehouden, een aanrader mocht u er toevallig op dat moment in de buurt zijn.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 5, 10, 20, 50 en 100 NZD. Biljetten van 100 NZD worden relatief weinig gebruikt. U kunt zich daarom beter beperken tot biljetten met een lagere waarde.

Er zijn weinig landen op de wereld waar creditcards als betaalmiddel zo algemeen geaccepteerd zijn als in Nieuw-Zeeland. U zult zien dat u op veel plekken met uw creditcard kunt betalen. Echter is dit niet overal mogelijk, het is daarom altijd goed om wat contant geld op zak te hebben.

Geld opnemen in Nieuw-Zeeland

Geld opnemen kan in Nieuw-Zeeland met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. U kunt op de meeste plekken ook direct met uw Nederlandse bankpas betalen, houd er wel rekening mee dat hiervoor per transactie kosten worden gerekend.

Het is altijd verstandig om een buffer in alternatieve valuta’s bij u te hebben in het geval van nood. Alternatieve valuta’s die zeer bruikbaar zijn in Nieuw-Zeeland, zijn de Amerikaanse en Australische dollar, maar ook de euro. Als u bedragen boven de 10.000 NZD, of de waarde daarvan in vreemde valuta, in- of uitvoert, dient u dit aan te geven bij de Nieuw-Zeelandse douane.

Betaalgewoonten in Nieuw-Zeeland

De overheid adviseert toeristen dat het geven van fooi in Nieuw Zeeland niet verplicht is, zelfs in restaurants en bars niet. Voor een uitmuntende service is het geven van een fooi uiteraard niet verboden. Dat het geven van fooi geen onderdeel is van de Nieuw-Zeelandse cultuur, blijkt uit een onlangs gehouden poll – locals verklaarden in geval van uitzonderlijk goede service wel fooi te willen geven. Toch was 90% tegen het standaardiseren van fooi geven. 84% was van mening dat buitenlandse bezoekers dit ook niet moeten aanmoedigen omdat een goede service vanzelfsprekend zou moeten zijn. Ondanks het feit dat mensen zich ongemakkelijk kunnen voelen bij het krijgen van fooi, is het op toeristische plaatsen steeds gebruikelijker.

Afdingen is in Nieuw-Zeeland, net zoals in Nederland, niet gebruikelijk. Wij raden u aan niet af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan dollars in Nieuw-Zeeland

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Nieuw-Zeeland reist:

Flesje water - 3 dollar

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 19 dollar

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 50 dollar

Cappuccino - 4 dollar

Halve liter bier - 8,50 dollar

Buskaartje - 4 dollar

Wilt u uw euro’s voor Nieuw-Zeelandse dollars wisselen, Bestel ze hier.

Vervoer door Nieuw-Zeeland

Per bus

De bus is ongetwijfeld het meest gebruikte openbaar vervoermiddel in Nieuw-Zeeland. Het land beschikt over een goed ontwikkelde infrastructuur zodat u geen probleem zult hebben om met de bus ook op de meer afgelegen plekken van Nieuw-Zeeland te komen. De bekendste vervoerders zijn InterCity en Newmans Coachlines, die over comfortabele bussen beschikken. Bent u van plan veel met de bus te reizen dan is het aan te raden voor meerdere dagen een buspas te kopen, dat scheelt aanzienlijk in kosten.

Per camper

Het reizen met de camper door Nieuw-Zeeland is ook een populaire optie. Er zijn genoeg campings te vinden waar u kunt overnachten, maar u kunt uw camper op veel plekken ook gewoon midden in de natuur neerzetten. In de grote steden als Auckland en Christchurch vindt u veel verhuurbedrijven waar u allerlei soorten campers kunt huren tegen over het algemeen redelijke prijzen.

Per vliegtuig

Ondanks dat Nieuw-Zeeland niet heel groot is, wordt er toch veel gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Vliegen kan vrij duur zijn, echter zijn er genoeg maatschappijen die werken met interessante kortingen. U doet er dan ook goed aan een Explore New Zealand Pass aan te schaffen, waarmee u met coupons uw binnenlandse vluchten kunt betalen. Op die manier kunt u flink besparen op deze manier van vervoer.

GWK Travelex in Nieuw-Zeeland

GWK Travelex in Nieuw-Zeeland

Voordat u naar de Nieuw-Zeeland vertrekt is het handig om alvast wat Nieuw-Zeelandse dollars contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze dollars kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Mocht u ter plekke uw geldzaken willen regelen, u kunt Travelex vestigingen vinden op de grote luchthavens en in de grote steden van Nieuw-Zeeland.

Bestel direct uw Nieuw-Zeelandse dollars