Geldzaken
Betaalmiddelen
De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JOD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 20 en 50 JOD. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar, echter is het altijd verstandig om voldoende kleine coupures op zak te hebben. Op sommige plekken lastig kan zijn om wisselgeld te krijgen. De JOD is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat houdt in dat de koers tussen beide valuta's altijd hetzelfde is, namelijk 1 USD = 0.708 JOD
U kunt uw creditcard in Jordanië redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen, vooral buiten de grote steden is het hebben van contant geld noodzakelijk. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!
De in- en uitvoer van geld in Jordanië is volledig vrijgegeven. Er zijn dus geen in- of uitvoer limieten.
Geld opnemen in Jordanië
Pinnen met uw Nederlandse bankpas kan op veel plekken in Jordanië. De meeste geldautomaten hebben een limiet van 250 JOD per transactie (dit kan per geldautomaat verschillen), als u meer wilt opnemen zult u dit dus in meerdere keren moeten doen. U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal €500 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houdt u hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat. Tevens dient u uw bankpas op wereldstand te zetten, aangezien u buiten de Europese Unie reist. Houd er rekening mee dat u buiten de Eurozone pint en dat er voor iedere transactie kosten worden berekend. Probeer het aantal transacties dus zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan het buiten de grote steden soms lastig zijn om geld op te nemen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld bij u heeft.
Het is altijd aan te raden om een buffer in alternatieve valuta achter de hand te houden in geval van nood. In Jordanië kunt u dit het beste doen in Amerikaanse dollars, aangezien de JOD is gekoppeld aan de USD. Andere alternatieven zijn andere grote valuta's als euro's of een van de valuta's uit de Golfstaten. Let wel op: oude of beschadigde biljetten worden vaak niet geaccepteerd.
Betaalgewoonten in Jordanië
Het geven van fooi in Jordanië is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.
Afdingen in Jordanië is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.
Wat bent u kwijt aan dinar in Jordanië
Flesje water: 0,30 JOD | Goedkope eenpersoonsmaaltijd: 5,00 JOD | Buskaartje: 0,50 JOD |
Cappuccino: 2,70 JOD | Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 15,00 JOD | Benzine 1 liter: 0,70 JOD |